Hašení na přehradě rychleji a účelněji

Během poslední prázdninové soboty proběhlo na Dalešické přehradě cvičení Místní skupiny Vodní záchranné služby ČČK Třebíč a jednotky HZS Kraje Vysočina z Náměště nad Oslavou. Tyto složky integrovaného záchranného systému si daly za cíl, že vyzkouší spojení své techniky, která by mohla být použita v případě vzniklého, jak malého, tak i rozsáhlého požáru v blízkosti vodní plochy přehrady. Záchranáři mají v letní sezóně na VDD k dispozici motorový člun Pioner multi, který je díky své nákladní ploše a sklopné přídi vhodný pro spojení s hasicím strojem PPS 12, jenž určitě znáte ze soutěží a závodů SDH. Při využití této výkonné stříkačky s dodávkou až 1200 litrů vody za minutu je tedy k dispozici výkonná, rychle se pohybující hasicí souprava, která s neomezeným množstvím vody může hasit kdekoliv po přehradě.

„Pumpu jsme společnými silami donesli do člunu a vyjeli na cvičný zásah. Nejdříve jsme zkoušeli hašení v lese s člunem ukotveným u břehu. Pumpa výborně zvládala, dalo by se napojit i více hadic a hasit dále v lese. Potom jsme odjeli od břehu a zkusili jsme hasit z pohybujícího se člunu. Dá se tak hasit břeh nebo nepřístupné části ostrovů, u kterých není možno kotvit. Řidič člunu ale musí být neustále ve střehu, protože sací hadice stříkačky neustále táhne loď kupředu.“ říká Petr Němec, předseda organizace.

V období mimo letní sezonu mají třebíčští vodní záchranáři k dispozici záchranný tým, který v případě potřeby může do 90 minut vyjet i s motorovým člunem nejen na Dalešickou přehradu, ale i na ostatní vodní plochy v republice. Po tomto cvičení víme, že je schopen pomáhat nejen při povodních, předlékařské pomoci, záchraně tonoucích, ale i při hašení požárů v blízkosti vodních ploch..

Němec Petr Pátek 12. Září 2014 08:05

Komentáře:

Zatím nejsou žádné komentáře k tomuto článku - Váš může být první.